Păpuşa din lemn

Publicat în Lucrări de poveste • 2nd Mar, 15

Lucrarea de sculptură pentru Biserica evanghelică din Seleuş, jud. Mureş, reprezintă o papuşă din lemn înaltă de 92 cm cu un braţ mobil care acţionat de mecanismul ceasului de pe turn trăgea un clopoţel.

Colaborarea pentru acesta lucrare a inceput cu discutia avuta cu d-nul Wilhelm Paul, un seleusean inimos stabilit in Germania, care impreuna cu comunitatea sasilor din Seleus, atat cea din Romania cat si cea din Germania, a dorit sa inlocuiasca sculptura veche care era foarte deteriorată cu una nouă.

Un alt motiv al inlocuirii acesteia a fost faptul ca sculptura veche de sute de ani a fost furata si in cele din urma recuperata, dorindu-se protectia si conservarea acesteia.

Sculptura veche era atat de deteriorata incat a trebuit sa refac multe detalii din imaginatie, bazandu-ma pe elementele ramase.

Atat dimensiunile corpului cat si ale mainilor au fost corectate, respectand proportiile corpului uman.

S-a facut si o corectie a pozitiei firesti a mainilor: una in repaus, cealalta prinzand de funia clopotelului.

Mainile existente au fost aplicate ulterior de catre alta persoana decat sculptorlul initial, fara sa respecte pozitia fireasca si dimensiunile antebratelor si ale degetelor.

Dupa ce sculptura a fost aproape de finalizare, au fost trimise poze in Germania si s-a cerut parerea autorizata a restauratorului in lemn de la facultatea de restauräri din Hildesheim, d-nul Buchholz, in ceea ce priveste calitatea sculpturii si a faptului daca va trebui colorata.

Tot D-nul Buchholz este specialistul care ne-a sfătuit sä nu restaurăm originalul ci sä facem o copie.

Restauratorul din Hildesheim a fost de pärere ca sculptura este reusita si ca trebuie sä fie vopsitä, respectând culorile iniţiale, intrucat aspectul tuturor sculpturilor de acest gen este color, in primul rând sunt bine vizibile si in al doilea rând vopseua protejeazä lemnul, daca este de calitate superioarä si este rezistenta influentelor climatice.

Deoarece nu am ajuns in posesia unor fotografii mai vechi, culorile originale au fost stabilite, dupä cäteva discutii cu oameni in värstä (Seleuseni) care isi mai aduceau aminte despre “Puppe” (Papuşa”) veche.

Papuşa nouă a fost executata din lemn de nuc uscat, a fost protejată împotriva intemperiilor prin acoperire cu o vopsea specială şi a fost montată pe exteriorul turnului bisericii evanghelice sub o copertină din tabla de cupru.

Lucrarile efective de scuptura au durat 2 luni, dar timpul real pana la finalizare a fost mai mare, incluzand si alti timpi: de cautare si aducere a lemnului potrivit ca structura si dimensiuni, perioada suplimentara de uscare (deoarece lemnul nu era suficient uscat), de vopsire, de confectionare a articulatiei bratului mobil, a sistemului de fixare pe turnul bisericii si a copertinei.

Montarea si apoi dezvelirea sculpturii la Seleus au avut loc in august 2010.